citron- o fosforsyra

Här kan du dela med dig av byggtips, smarta lösningar och uppgraderingar.
Post Reply
cahlfors
Veteran
Veteran
Posts: 1638
Joined: December 5th, 2008, 5:52 pm
Location: Stockholm/Vallentuna

citron- o fosforsyra

Post by cahlfors »

Här är en som provat lite olika: https://nattvard.com/242/citronsyra-och ... rtimentet/

ÖoB har tyvärr slutat med den förträffliga och prisvärda citronsyran, men de har fortfarande Hessa klinkerrent, som omnämns i artikeln och innehåller fosforsyra i bruksklar koncentration.
Jag tror den är vettig för oss modellbyggare. Annars har Bauhaus en femliters koncentrerad till rengöring av vattenfilter. Den blir billigare för storkonsumenter som ska ta bort rost från ett fjäderben eller så...

Fördelen med fosforsyra vid rostborttagning är att den bildar någon sorts skyddande fosfat på ytan. Kör man citronsyra på rost, måste man på med rostskydd direkt.

//

Patjo
Medlem
Medlem
Posts: 135
Joined: July 7th, 2013, 9:06 pm
Location: Boxholm

Re: citron- o fosforsyra

Post by Patjo »

Citronsyran skapar en yta av magnetit, Fe3O4, detta enligt en liknande diskussion i Alfa Romeo-kretsar. Den ska ha någon grad av rostskyddande egenskaper. Av egen erfarenhet skulle jag nog säga att stålkvaliteten spelar en roll. "Bara att borsta bort" men jag skulle helst slippa då jag tycker beläggningen sitter nog så bra. Vilken primer passar direkt på?

Axlar_02.jpg

Sen ska man nog inte köra vad som helst i syrabad. Jag hittade en mauser laddram under en fjällvandring. Den slängde jag i citronsyran och bladfjädern blev lövtunn och skör som aska.

En annan kul anekdot, sent 80-tal köpte far Biltemas White Spoke-fälgar till den då nya Volvon. De var nästan röda i kanterna redan på hyllan men de togs med till hans arbetsplats. Där blästrades de, svarvades runda, och fosfaterades. Jag vill minnas nåt om förzinkning också innan de lackades. 20 år senare när bilen lämnade familjen fanns det fortfarande inte ett spår av rost på fälgarna.